Fusum

FUSUM 16+6

Exposició 06.07 - 02.09.2018

Espai Balcó i escala

La mostra que presentem reuneix obres de diversos artistes que utilitzen la fosa de metall com a forma d’expressió contemporània. Tanmateix presenta en format audiovisual, el testimoni d’algunes de les foneries artístiques més significatives del territori català. Un testimoni, basat en l’experiència personal, que aplega el passat, el present i el futur d’aquest ofici mil·lenari.

Aquesta exposició conjumina dues vessants diferenciades d’un mateix procés de producció: d’una banda la de l’artista que, en aquest cas, és coneixedor i partícip de la tècnica i del procés de fosa com a mètode per a materialitzar el seu ideari creatiu i, d’altra, el fonedor professional dedicat en cor i ànima a la reproducció de peces artístiques en metall fos.

El procés de creació d’una escultura en fosa és llarg i laboriós. L’exposició sorgeix de la voluntat d’apropar a l’espectador a aquest món sorprenent que, per als no iniciats, esdevé impregnat d’una realitat màgica.

 

La voluntat de FUSUM 16+6 queda explícita en una pregunta:

Com afronta el context actual de l’art l’escultor/a que incorpora el metall fos a la seva producció artística?

La foneria és una tècnica amb milers d’anys d’antiguitat i, per tant, amb una forta càrrega tradicional. En el paradigma actual de l’art, marcat per la llibertat corpòria i tècnica, es considera el bronze un material propi de quelcom tradicional i, l’alumini, un metall maridat amb l’entorn industrial. Aquest fet aboca altra qüestió:

És un dels reptes d’aquestes escultores i escultors dotar de contemporaneïtat artística la seva obra?

Les possibles respostes a aquestes interpel·lacions estan implícites en la mostra que oferim i, estem segurs, que no deixarà a l’espectador indiferent.

 

UBColor   GrupalArtColor

mibrosaColor   exametalColor

VulcanoSoloB&W   VoragranColor

GinferColor      FABCEColor

  

 

Textos i Comissariat: Montse Pena Modia i Enric Teixidó Simó

Artistes: Andrea Casadevall, Begoña Terradas, Belén Torrebejano, Bernat Berini, Enric Teixidó, Ferran Recio, Irene Cases, Joanna Bermúdez, Laia Moreto, Luisa Mª Segura, Mar Folguera, Marta Gismeros, Miquel Planas, Montse Pena, Valentina Ferrari, Valeria Linera.