Repensar la Història amb Walter Benjamin

Conferència i taula rodona + projecció de fragments de films 19.09.2017 / 18h

Sala d'actes

L'activitat és complementària a l'exposició "Les maletes de Walter Benjamin. Dispositius migratoris", sorgida de l'experiència de la I Escola d'Estiu Walter Benjamin Portbou 2016. Vol plantejar una reflexió a l'entorn de la maleta de la Història i l'exili, en un doble perfil.

Per una banda, el concepte de la Història  i el progrés d'acord amb les tesis de Benjamin i el seu esperit premonitori de la condició humana d'avui,en què l'estatut de refugiat i expatriat es repeteix a l'Europa d'avui.

Per una altra, vol presentar  l'Escola d'Estiu Walter Benjamin Portbou 2017, sota el tema d'Infància, Memòria i Exili que tindrà lloc a Portbou del 21 al 24 de setembre, sota la direcció de les mateixes conferenciants i avançant un dels actes del programa. Walter Benjamin va escriure el text  Infància  a Berlin cap a 1900 just el 1932, quan es va veure obligat a exiliar-se d'Alemanya. El seu primer equipatge de l'exili va acollir els records el Berlin de la seva infantesa. Un llibre ple de metàfores  de la despossessió que viuen el record. Un text literari d'alt voltatge, que ha estat traduït al català per Anna Soler Horta.

L'experiència del film d' Aura Rosenberg i Francesc Sholz sobre aquest text literari resseguint amb Laïs Benjamin, besnéta de WB, els mateixos escenaris d' infantesa del record de WB, completa l'activitat.

 

Programa:

- Conferència: Repensar la condició humana quan la història cau a trossos. Sobre la realitat de la teoria crítica de Walter Benjamin i Hannah Arendt. Per Sigrid Weigel (Berlín).
La conferència analitza l'actualitat de les reflexions crítiques de Benjamin i Arendt sobre conceptes centrals de l'antropologia política, com ara "història", "memòria", "acció", "vida" i "ésser humà". El seu enfocament principal està en les tesis de Benjamin Sobre el concepte de la Història (1940) i l'article Nosaltres els refugiats  (1943) d' Arendt. Ambdós textos coincideixen  en la immediatesa històrica de l'exili, l'expatriació i el refugiat i transformen aquestes experiències en una posició de reconsideracions radicals de la condició humana quan la història cau a trossos.

- Presentació de l'Escola d'Estiu Walter Benjamin. Portbou 2017, 21-24 setembre, amb el tema: Infància, memòria i exili. Per Pilar Parcerisas, codirectora amb Sigrid Weigel, Chantal Benjamin i Natàlia Cantó, 20'.

- ConferènciaLa maleta i el  pes de l'exili. A partir del text Infància a Berlin cap a1900 de Walter Benjamin. Per Chantal Benjamin i Lais  Chaioko Benjamin, néta i besnéta de Walter Benjamin.
Presentació del making off del film  "Infància a Berlin el 1900". Protagonista: Laïs Chaioko Benjamin. Realitzadors: Aura Rosenberg i Frances Scholz.
Capítols: L' àngel de Nadal, Kaiserpanorama, L'illa del gall dindi, Dos trencaclosques, el Carrousel, Sortida i retorn, Dues bandes, la Caça de les Papallones, la Llúdriga.

 

Activitat complementària a l'exposició Les maletes de Walter Benjamin. Dispositius migratoris.

Organitza

Arts Santa Mònica i Associació Passatges de Cultura Contemporània

Produeix

Arts Santa Mònica