Permit yourself... Arts Santa Mònica

Permit yourself...

Exposició 21.04 - 03.07.2016

Nivell 2

Gonzalo Armero, Stanley Brouwn, James Lee Byars, Konraad Dedobbeleer, Sandra Gamarra, Dora Garcia, Gilbert & George, Aglaia Konrad, John McDowall, Francesc Ruiz, Eduardo Scala, Yann Sérandour, Richard Venlet, Cerith Wyn Evans

D’alguna manera, el llibre Permit yourself to drift from what you are reading at this very moment into another situation... Imagine a situation that, in all likelihood, you’ve never been in (Deixat’ distreure del que estàs llegint en aquest moment i deixa’t portar a una altra situació... Imagina una situació en què, segurament, no has estat mai) és una de les aproximadament 25 obres i tracta sobre la transició o la mutació dels llibres d’artistes en escultures, pintures, fotografies, instal·lacions o, fins i tot, actuacions.

Mitjançant les obres de 14 artistes, l’exposició ensenyarà com els impresos poden reflectir i tenen una qualitat espacial i de tres dimensions. Per aquest motiu, s’hauran d’establir diàlegs específics entre llibres d’art (llibres d’artista, catàlegs, edicions, etc.) i obres d’art. En aquestes juxtaposicions paral·leles es farà evident que les obres d’art s’han convertit en llibres o viceversa: que el llibre s’ha transformat en objectes.

La majoria de les obres seleccionades s’exposaran en parelles: llibres en prestatgeries que poden ser inspeccionats ―i que, en la majoria dels casos, també poden ser adquirits pels visitants― al costat d’altres objectes (Yann Sérandour, Cerith Wyn Evans...), instal·lacions de gran escala (Sandra Gamarra, Francesc Ruiz, Richard Venlet...) o actuacions (Dora Garcia). Mitjançant aquest joc de correspondències, el visitant quedarà confrontat amb una varietat d’enllaços que connecten alguns llibres amb algunes obres d’art o llibres d’escultures. L’exposició no només apunta la diferència entre l’estat del llibre i l’obra d’art, sinó que també subratlla la lluita per tancar la bretxa que separa el món del llibre del món de l’art. Després de tot, es presentaran llibres i obres d’art amb una llum diferent que permet una nova manera de llegir i d’analitzar el llibre.

A banda d’aquestes parelles, l’exposició també inclourà alguns llibres històrics que apareixeran com a escultures per si mateixes, com el famós Magazine Sculpture dels britànics Gilbert & George, que l’any 1970 van ser dels primers a fer una contribució de dues pàgines per a Studio International Magazine en forma d’escultura; 1 m 1 step, de l’holandès Stanley Brouwn (1976), que fa 100 x 10 cm i es pot utilitzar com a instrument de mesura, i The Cube Book, de l’americà James Lee Byars (1983), que apareix com un bloc sòlid de papers.

L’exposició estarà acompanyada d’una guia de 32 pàgines que comenta totes les obres, dissenyada per Oficina de Disseny (Barcelona).

Moritz Küng

  • CuradorMoritz Küng
  • OrganitzaArts Santa Mònica - Departament de Cultura
  • En el marc d’Arts Libris 2016