Màquines de Transparència

Programa 4: Tecno-eco-cè
Programa Audiovisual comissariat per Maria Morata 15.11.2016 / 19h

Sala d’actes

Màquines de transparència explora la relació entre la tecnologia i les formes subtils de violència que des de la seva invisibilitat, la seva acceptació social, la seva aparentment anodina incursió en tots els aspectes de la vida social defineixen tant la cultura, les relacions interpersonals, com les estructures de poder. En quatre programes audiovisuals es qüestionarà des de diverses perspectives la funció de la tecnologia i més concretament, de la imatge tecnològica dins del context digital i dins de les paradoxes de la Tecnoesfera: entre visibilitat i invisibilitat, transparència i opacitat, control i optimització, utopia i distòpia.

 

Programa 4: Tecno-eco-cè

Exploració de la influència tecnològica en els ecosistemes de la Terra a l’edat geològica de l’Antropocè i la seva repercussió al canvi climàtic programat i subjecte als interessos econòmics de l’anomenat Capitalocè. Un assaig sobre la brossa tecnològica, la materialitat d’allò que és digital i la reutilització de materials tecnològics obsolets: Àfrica com a abocador digital d’occident (Louis Henderson). Una mirada sota la superfície dels servidors de dades a l’antic búnker a Estocolm: geologia i ciència ficció (Emma Charles). Bio-geografia: canvis radicals al paisatge i als ecosistemes quan es produeix un desequilibri en algun d’ells: l’extracció de materials a Canadà causa desastres climàtics a regions remotes de Bangladesh (Ursula Bimann). Responsabilitat humana i incapacitat d’aprendre dels desastres ecològics i les guerres (Basim Magdy). Fukushima després del desastre nuclear: l’invisible i les polítiques de la representació a través d’un viatge per la iconografia paisatgística japonesa (The Otolith Group).

All That Is Solid, Louis Henderson 2014, 15 min, FR, francès i anglès.

White Mountain, Emma Charles  2016, 20 min UK, anglès.

Deep Weather, Ursula Biemann 2013, 9 min, CH, anglès.

The Dent, Basim Magdy 2014, 19 min, EG, Super 16mm film transferred to Full HD video (Commissioned by the Abraaj Group Art prize 2014), sense diàlegs, subtítols en anglès.

The Radiant, The Otolith Group 2012, 64 min, UK, anglès i japonès, subtítols en anglès.

 

 

Activitat en el marc de l'exposició Tecnologies de la violència.

Foto: Deep Weather, 2015 © Ursula Biemann

 

 

Agraïments a
Video Data Bank, Chicago
Lux, Londres
i a tots els artistes