Lightforms-&-Soundforms

Lightforms / Soundforms

Brian Eno
Exposició 14.06 - 01.10.2017

Claustre Max Cahner, Nivell 1 i Nivell 2

Lightforms / Soundforms és l'exposició més completa duta a terme fins ara arreu del món sobre el treball de Brian Eno com a artista.

Per a aquesta ocasió, l'artista ha creat la peça New Space Music, una instal·lació musical concebuda específicament per ser vista i escoltada al claustre Max Cahner d'Arts Santa Mònica (ASM).

La mostra inclou, a més, la instal·lació icònica 77 Million Paintings, que ocuparà la segona planta del centre i que és una gran instal·lació audiovisual generativa. Això vol dir que les imatges i els sons que la componen evolucionen de manera indefinida, d’acord amb tot un seguit de normes que tenen una certa dimensió estadística (de manera que els resultats no poden ser plenament previstos per l'artista), i que, atès el gran nombre de combinacions entre les formes, els colors i els sons resultants, es renova constantment. De fet, cada combinació de llum i so tardaria milions d'anys a repetir-se. Segons els càlculs d'Eno, la peça és capaç de produir al voltant de 77 milions d'imatges diferents (i per això mateix el títol de la peça).

Una altra peça destacada de la mostra són les Light Boxes, que ocuparan la primera planta d'ASM. Es tracta d'unes pintures de llum que evolucionen constantment. Se les pot considerar pintura en moviment, o de música visual.

En aquesta planta també s'hi pot veure una selecció acurada de peces sobre paper de l'artista. Es tracta d'una sèrie ordenada i datada de llibretes (Notebooks) que Brian Eno ha mantingut des de l'adolescència, les quals recullen indistintament aspectes personals i de treball. A través d’escrits, dibuixos i diagrames realitzats amb una grafia polida i discreta, aquestes pàgines permeten seguir l’itinerari íntim, els temptejos inicials, les variacions descartades i el desenvolupament al llarg dels anys de les seves idees i els seus treballs, tant musicals com artístics.

Les llibretes no han estat mai publicades, més enllà de reproduccions molt parcials. Eno les concep com una mena de bancs d’idees.

Lightforms / Soundforms inclou, a més, una intervenció a l'Aeroport de Barcelona-El Prat (a la sala de recollida d'equipatges de la T1, concretament). Els viatgers que arribin a la ciutat entre el 12 i el 18 de juny hi podran sentir, per la megafonia de l'aeroport, el darrer àlbum de música ambient de Brian Eno, Reflection. Aquest àlbum significa, en paraules del mateix Eno, la realització plena de la seva idea de la música ambient (un concepte ideat per ell als anys setanta), ara que els ordinadors permeten produir una música de duració indefinida i sempre canviant (la qual cosa era impossible quan la música només es podia difondre enregistrada en discos). La idea de presentar aquesta nova peça d'ambient a l'aeroport és una referència a un dels primers àlbums de música ambient creat per Eno, Music for Airports, de 1978. 

Fotos:
77 Million Paintings (Nick Robertson a WORDSALAD)
Light Boxes (cortesia de Paul Stolper)
Brian Eno (cortesia de Shamil Tanna)
Fotos exposició a Arts Santa Mònica: Marta Becerra

 

Curador: Lluís Nacenta

Assistent de curadoria: Maria Fallada

Disseny gràfic: todojunto.net

Disseny exposició: Espai e

Muntatge: GAMI SCP i Lumen

 

Organitza i produeix: Arts Santa Mònica – Departament de Cultura

Col·labora: Festival Sònar + D (15-17 juny)

Contributors