Les-maletes-W-B

Les maletes de Walter Benjamin. Dispositius migratoris

Exposició 20.07 - 24.09.2017

S'instal·la a Arts Santa Mònica l'exposició Les maletes de Walter Benjamin. Dispositius migratoris, un projecte itinerant que ja va passar per La Casa de Velázquez de Madrid i per Portbou.

L'exposició sorgeix d’un projecte col·laboratiu entre diferents escoles de belles arts: la Weißensee Kunsthochschule de Berlín (Visuelle Kommunikation. Digitale Medien), l’École des Beaux-Arts de Bordeaux, l’Escola Llotja d’Arts i Disseny de Barcelona i la Casa de Velázquez de Madrid.

Els estudiants i artistes residents han creat unes maletes imaginàries partint de la lectura de les Tesis de la Filosofia de la Història escrites per Walter Benjamin (Berlin, 1892-Portbou, 1940), i que es creu que portava a la maleta en la seva fugida a l’exili, abans de decidir posar fi a la seva vida el 26 de setembre de 1940 a Portbou, en ser detingut per la Gestapo i en saber que seria repatriat. La història, la memòria i la identitat europea d’avui és el tema de fons d’aquestes maletes que els estudiants han creat pensant en Portbou, passatge de frontera i exili que cobra actualitat davant l’Europa dels refugiats. 

L’exposició uneix un eix geogràfic benjaminià, amb la participació de Berlín, ciutat on va néixer, Burdeus, ciutat important de França, país que el va acollir com a refugiat alemany, i Portbou, frontera espanyola, on va decidir acabar amb la seva vida. 

Comissariat: Pilar Parcerisas

Projecte col·laboratiu entre diferents escoles de belles arts: la Weißensee Kunsthochschule de Berlín (Visuelle Kommunikation. Digitale Medien), l’École des Beaux-Arts de Bordeaux, l’Escola Llotja d’Arts i Disseny de Barcelona i la Casa de Velázquez de Madrid

 

  • Les maletes de Walter Benjamin

    Sala de Duanes.  Estació Internacional de Portbou 24.09 - 23.10.2016