IV Simposi Internacional ArtsLibris

Faktura i Sistemàtica del Llibre d’Artista
Simposi 21-22.04.2017

Sala d'actes

El IV Simposi Internacional Faktura i Sistemàtica del Llibre d’Artista se celebrarà els dies 21 i 22 d’abril. Estarà dividit en quatre conferències coordinades i moderades per Glòria Picazo i Antonio Zúñiga i compta amb la participació d’importants professionals del sector que debatran sobre tres aspectes del món de la indústria cultural i el llibre com a espai i signe creatiu: el model institucional, el productor editorial i el treball d’artista.

Amb: Michael Mack, David Senior, Miquel von Hafe Pérez, David Maroto i Joanna Zielinska

Inscripcions prèvies

Informació general:+34 935 671 110

coordinacioasm@magmacultura.net

DIA

HORA

TEMA

PARTICIPANTS

21.04.2017

19:00 h*

Producció editorial i distribució

Michael Mack, fundador i director de l’editorial Mack Books (Londres)

22.04.2017

12:30 h

Producció editorial i el treball d’artista

Miguel von Hafe Pérez, editor d’Inc. Livros e edições de autor (Porto) i comissari, exdirector de CGAC

17:00 h*

 Model institucional

David Senior, comissari i responsable de la Biblioteca del MoMA (Nova York) i la seva col·lecció

18:30 h*

El treball de l’artista

David Maroto i Joanna Zielinska, artista i editora, respectivament, especialitzats en llibres d'artista, com el projecte The Book Lovers

* Conferències en anglès i s’oferirà un servei de traducció simultània en català.

 

Faktura i Sistemàtica del Llibre d’Artista

El llibre d’artista com a tal figura entre els elements de nova producció que apareix a les primeres avantguardes artístiques del segle XX i que es desenvolupen, amb una recepció retardada, a partir de la dècada dels anys seixanta a Europa i Nord-amèrica.

El conjunt de ponents convidats al IV Simposi Internacional d’ArtsLibris integren un quadrilàter internacional entre Londres, Nova York, Varsòvia i Lisboa. Creen un fris professional que perfila tres aspectes del món de la indústria cultural que ja eren presents en les reflexions de Lissitzky el 1928 sobre el llibre com a espai i signe creatiu. Parlem del model institucional, del productor editorial i del treball d’artista en l’àmbit del llibre. Elements, tots plegats, difusos, que produeixen i modifiquen amb el seu moviment la idea de llibre d’artista rellançat en la proliferació de fires i creació de noves col·leccions específiques als departaments de documentació dels museus d’art contemporani.

El model institucional hi està representat per David Senior. Ell plantejarà les qüestions sobre el criteri de selecció a la Biblioteca del MoMA i com se’n conserven i se’n fan públics els continguts.

La producció i la distribució; conjunció tècnica i indústria dels llibres com a objecte real, estaran representades en les figures de l’editor Michael Mack i del comissari Miguel von Hafe Pérez, que centraran els continguts de la seva intervenció en el paper decisiu de l’editor, que compon la seva col·lecció en la pura producció de llibres, i el comissari, que en la selecció del material expositiu crea un cos que també dona forma a la idea de llibre d’artista.

El tercer aspecte del Simposi està vinculat a l’ampliació i reconfiguració de la idea de llibre d’artista en la figura de l’artista mateix. David Maroto i Joanna Zielinska, en un treball de dissolució dels límits professionals, basteixen una obra comissarial com un conjunt de llibres que adquireixen sentit en el seu projecte The Book Lovers, la novel·la com a llibre d’artista.

Organitza: Raiña Lupa

Amb el suport: Departament de Cultura

Col·labora: Ajuntament de Barcelona

Patrocina: Fundació Banc de Sabadell

Contributors