Festival IF Barcelona 2016

Festival 17-27.11.2016

Espai Residència i Espai Balcó

Arriba la segona edició del Festival IF Barcelona amb un programa de recerca i creació escènica.

El Festival IF, Imaginació i Formes, fomenta, dóna visibilitat i projecció local i internacional al teatre de titelles, visual i d’objectes en tots els seus vessants.

L'IF Barcelona, impulsat per Toni Rumbau i Anna Valls i organitzat des de la revista Putxinel·li, l'Institut del Teatre i l'Arts Santa Mònica, presenta la seva segona edició.

Aquest 2016 l'IF Barcelona desplega un programa de recerca escènica, creació i producció d'espectacles amb un simposi acadèmic, cinc residències artístiques, programació teatral infantil i la presentació dels resultats dels processos de creació -showcases- a l'Arts Santa Mònica.

Arts Santa Mònica Acollirà els 5 projectes en residència durant la fase de creació a l'Espai Residència, i entre els dies 17 a 27 de novembre en forma de showcase dels processos de creació a l'Espai Balcó. Acollirà igualment la programació familiar.

 

Programa de residències a Arts Santa Mònica:

Obert al públic del 17 al 27 de novembre, Arts Santa Mònica, Sala Balcó:
17.10.2016: inauguració a les 20 hores
18-19-20.11.2016: showcase públic de projectes per part dels artistes, d'11 a 19 hores (diumenge 20, d'11 a 14 hores).
22-27.11.2016: exposició d'instal·lacions durant els horaris d'obertura del centre, Espai Balcó.

Artistes en residència

BeAnotherLab: Library of Ourselves. BeAnotherLab és un col·lectiu interdisciplinari internacional format el 2012 que investiga, reprodueix i comunica experiències subjectives individuals amb l’objectiu de generar unió i empatia.A Arts Santa Mònica, abandonen la performance en temps real per produir una acció col·lectiva amb l’aportació de comunitats definides, en aquest cas, amb persones refugiades. Les narracions enregistrades amb aquests col·lectius són reproduïdes mitjançant la tecnologia de BeAnotherLab a manera de biblioteca d’experiències.
Recentment, BeAnotherLab s'ha proclamat guanyador de l'European Social Innovation Competition, d'entre 1.095 candidats.

Enric Farrés: Objecte ficció. Enric Farrés Duran (Palafrugell, Girona, 1983) és un narrador d’històries en què realitat i ficció s’acaben trobant i modificant. La llavor del projecte que presenta a través d'IF Barcelona són els suports museogràfics dissenyats per Lina Bo Bardi el 1968, unes peces que originalment servien per sostenir fotografies o imatges pictòriques i que, en si mateixes, són objectes d’art. 

David Espinosa: Bwana Devil. David Espinosa (Elx, 1976) Llicenciat en interpretació textual per la ESAD de València, treballa com a intèrpret a espectacles de teatre i dansa d'Àlex Rigola, Sergi Faustino, Mal Pelo i Osmosis Cie, entre d'altres. Amb Bwana Devil, Espinosa obre el que anomena el Tríptic, un recorregut en tres espectacles pel gènere cinematogràfic, la dansa i l’òpera. El seu treball de 2016 és, per tant, el primer lliurament d’una nova sèrie de muntatges. Aprofundeix en la recerca de noves possibilitats del teatre d’ombres i del que anomena instal·lacions performatives. El muntatge està carregat de figures al·legòriques al cinema i, concretament, a una de les primeres pel·lícules en 3D, de la qual pren el títol aquest muntatge.

Federica Porello: We Wood. Federica Porello (Gènova, 1981, ballarina i coreògrafa), juntament amb Xavi Moreno (actor, ballarí) i Marine Broise (ballarina i circaire), fa temps que desenvolupa la idea de trobar punts de diàleg entre cossos i objectes en un mateix espai a través del moviment. Per arribar a l’obra que estan construint en aquest moment, que es presenta en fase evolutiva a Arts Santa Mònica, van fer dos processos de selecció: un per escollir les eines físiques del cos i un altre per triar els objectes que porten a escena. Per a les eines físiques, el que els interessava era posar el focus en un elements bàsics del moviment, com el to muscular, les articulacions, la dinàmica dels membres i la velocitat, entre altres, i per a l’objecte també buscaven treballar amb alguna cosa que no representés res, que no desviés l’atenció cap a allò que és sinó que, a la primera mirada, el que es fes evident fos, de nou, les seves propietats físiques: color, textura, geometria…

Xesca Salvà: Cases per habitar i escoltar. esca Salvà Cerdà (Llucmajor, 1978) és llicenciada en Escenografia a l’Institut del Teatre de Barcelona i llicenciada en Filologia Catalana a la UIB. Escenògrafa de professió, es llança a posar en escena emocions i experiències sensorials a partir d’un univers poètic construït a base d’imatges, música i lectures. En el temps de residència a Arts Santa Mònica en el context d’IF Barcelona 2016, desenvolupa la dimensió rítmica, teatral, del seu treball com a constructora d’espais. Reduint l’escena a la miniatura, amb la construcció de tres maquetes de cases, basteix tres caixes escèniques en què el públic (dos espectadors per cada maqueta) també és l’actor protagonista de les diverses accions teatrals.

 

Programació familiar a Arts Santa Mònica:

«Pipa, el titella meravella» de Néstor Navarro
19-20.11.2016 / 12h
Sala d'Actes. 8 €

«A la gola del llop» de Núria Mestres
3-4.12.2016 / 12h
Espai Balcó. 8 €

 

 

Dossier Festival IF Barcelona 2016
 

Idea: Toni Rumbau
Comissariat: Jordi Alomar
Direcció i producció: Jordi Alomar, Giulia Poltronieri
Redacció de continguts i coordinació del programa educatiu: Cesc Martínez
Disseny gràfic: Tomeu Mulet
Comunicació: Arts Santa Mònica, COSMICA, IF Barcelona
Organitzen i produeixen: IF Barcelona - Associació Interseccions, Arts Santa Mònica, Institut del Teatre de la Diputació de Barcelona
Amb el suport de: Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Institut de Cultura de Barcelona, Institut Ramon Llull
Amb la col·laboració de: Sala Fènix, Festival Lluèrnia, Unima Catalunya

Contributors