El viatge (fotogràfic) com a metàfora de la vida

Taller 02.05.2017 / 17h - 20:30h

Espai Residència

"Aquest breu taller, plantejat al fil de la meva exposició "Miguel Cervantes o el desig de viure", serà en realitat una trobada al voltant de la fotografia i a la meva manera d'entendre-la en relació amb tres conceptes fonamentals: territori, viatge i memòria. Al cap ia la fi, com li agradava dir a Julio Caro Baroja, el viatge, des de l'Antiguitat, és el millor model i metàfora de la vida humana.

"Parlarem molt de fotografia i memòria, és a dir: de la relació de la fotografia amb el temps. I d'imaginació i memòria (al cap ia la fi imaginació ve d'imatge). Tot això ens portarà inevitablement a plantejar-nos la relació de la fotografia amb la literatura.

"També treballarem sobre la presència d'elements objectius i subjectius en el treball fotogràfic documental, aquesta manera d'exercir l'ofici de la fotografia que Walker Evans va definir com "documentalisme líric o poètic", paraules que curiosament, guarden no poca relació amb les que en el seu dia va escriure Miguel de Cervantes: 'Les històries fingides tant tenen de bones i de delectables quant s'arriben a la veritat o a la semblança d'ella'.

"Aquesta trobada va dirigida a qualsevol persona que s'acosti amb interès i respecte a la fotografia, tant fotògrafs i fotògrafes, com aquelles persones que simplement se sentin atretes pel fotogràfic com un fet rellevant de la nostra cultura.

"Des del punt de vista pràctic, durant el taller visionarem bastants imatges dels meus treballs, així com algunes impressions, maquetes, etc ..., a fi d'analitzar i discutir amb els assistents al taller tot el procés d'elaboració del projecte, des de la idea i la preparació fins al resultat final. I farem èmfasi en els processos d'edició dels diferents materials, veient tant les imatges triades com els descarts, en funció dels suports finals (premsa, llibres, exposicions...)."

José Manuel Navia

 

Activitat en el marc de l'exposició Miguel de Cervantes o el desig de viure.