Dilluns de poesia amb Mircea Cărtărescu

Recital poètic 14.11.2016 / 19h

Sala d'actes

Dilluns, 14 de novembre, a les 19 h, la sala d'actes d'Arts Santa Mònica (La Rambla, 7, de Barcelona) acull una nova sessió del cicle "Dilluns de Poesia", organitzat per la Institució de les Lletres Catalanes i l’Arts Santa Mònica, amb la col·laboració de l’Institut Cultural Romanès. En aquesta ocasió la sessió està dedicada al poeta i escriptor romanès Mircea Cărtărescu (Bucarest, 1956). La presentació de l’acte anirà a càrrec del seu traductor Xavier Montoliu Pauli (Institució de les Lletres Catalanes).

Si bé l’any passat Cărtărescu va revisitar la seva poesia i la va reunir en un sol volum de més de 800 pàgines, fa gairebé vint-i-cinc anys que aquest poeta-narrador o narrador-poeta ja no escriu poemes tot i sentir-se i afirmar-se avui en dia, per sobre de tot, poeta. ‘La modernitat pressuposava una civilització centrada en la cultura, una cultura centrada en l’art, un art centrat en la literatura i una literatura centrada en la poesia’, afirma Cărtărescu. Tanmateix, la poesia, com el gat mort de l’antiga paràbola zen, continua essent el bé més preuat per a la humanitat en aquesta postmodernitat en la qual (sobre)vivim ja que ‘més que una fórmula o una tècnica literària, la poesia és un mode de vida i una manera de mirar el món’. I els poetes romanesos, cada vegada més presents entre les nostres lletres, defugen com els nostres, una altra manera de viure que no sigui la poesia, i la manera de veure i compartir el seu món ens és molt més propera del que ens pensem. 

El cicle "Dilluns de poesia" a l’Arts Santa Mònica obre un espai públic per donar a conèixer, amb regularitat al llarg de l’any, les veus més destacables de la poesia catalana i internacional a Barcelona.

Organitza
Arts Santa Mònica i Institució de les Lletres Catalanes

Col·labora
El digital de cultura Núvol, el diari ARA, el PEN Català i l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana