CHOREOSCOPE

Choreoscope - Festival Internacional de Cinema de Dansa de Barcelona

Festival 07-19.11.2017

Sala d'actes

Què és?

L'Exposició de Videojocs de Dansa és una experiència de dansa que utilitza els videojocs i el format de la sala de jocs pública —els arcades— com a mitjà per a la interpretació en viu.

Com a ballarina, JoDee Allen sempre s'ha interessat pel moviment corporal i, a través de les seves investigacions, va constatar que els videojocs són una forma per accedir a la dansa. Fins i tot a escala petita, jugar a videojocs és com una coreografia: la manera en què es mouen les mans, l'execució de seqüències assajades, precises i cronometrades... Per aquest motiu, Allen ha centrat la seva investigació artística en la fusió de la dansa i els videojocs. En aquests, els moviments del jugador són essencials perquè vinculen el món real amb el món virtual a través d'un controlador. Els videojocs requereixen que les persones es moguin.

En les dues últimes dècades, consoles i controladors han començat a tenir en compte el cos sencer del jugador. En comptes de les mans, aquest pot fer servir els peus per pressionar botons i fins i tot s'han començat a utilitzar càmeres per rastrejar els seus moviments.

Gràcies a aquestes innovacions tecnològiques van néixer els videojocs de dansa.

Si aprofundim una mica més...

Tant el fet de ballar com el de jugar amb un videojoc impliquen fer servir el cos de maneres potencialment transgressores i tots dos involucren polítiques de gènere. Els jocs tendeixen tradicionalment cap a un gènere amb preocupacions masculines, mentre que la dansa es generalitza com a femenina. Tanmateix, el desenvolupament de les consoles de gestos (Wii, Kinect, Move) i els mòbils (iPhone, Android) ha portat a una diversificació de jocs i audiències sense precedents.

Aquesta Exposició de Videojocs de Dansa té com a objectiu democratitzar l'accés tant als jocs com a la dansa a través d'una reconfiguració acuradament concebuda d'una experiència de videojoc arcade habitual. L'exposició és un punt d'intersecció que reuneix videojocs alternatius realitzats per artistes i companyies independents amb els populars jocs AAA realitzats per companyies més grans.

JODEE ALLEN

Jo també faig jocs!

A més de les meves investigacions sobre videojocs de dansa, també faig treballs creatius inspirats en aquests. En el meu treball m'esforço per ampliar la definició de dansa i a Pixel Dance estic explorant el poder de l'animació i de la dansa com a dispositius de narració de contes. A Floor Kids vaig dissenyar l'esquema de control concebent el sistema gestual a través del qual el jugador interactua amb el joc (essencialment, fent la coreografia al jugador).

Què cal veure?

La projecció de la meva sèrie de vídeos Game Choreographies: una exploració de l'animació i el moviment en els jocs. Els videojocs són interactius, tu controles l'avatar movent el controlador. En aquests vídeos utilitzo avatars de videojocs com a ballarins per crear coreografies. A través d'aquest treball reflexiono sobre la manera en què les dones estan animades en els videojocs i destaco els estats inactius —en què l'avatar no actua— i també els cicles d'animació. En els jocs, el moviment és sempre cíclic. Hi ha un començament i un final per a totes les seqüències. Aquesta sèrie explota aquesta particularitat a través de la lent de la dansa del videojoc.

Sobre mi

Soc coreògrafa i B-girl (break-dancer) amb més de quinze anys d'experiència. Vaig ser membre fundadora i codirectora artística de la companyia de dansa Solid State Breakdance. Vaig fer un màster d'Art a la Universitat de Concordia i la meva investigació comprèn des de l'estudi de jocs digitals basats en gestos i la relació mimètica entre jugador i joc, fins als balls de carrer competitius i les pràctiques de jocs socials. També he treballat com a dissenyadora de jocs a Floor Kids per a la Nintendo Switch, que es llançarà el 2018.

Que comenci el joc!

 

DESCARREGA'T EL DOSSIER DE PREMSA

 

Enllaços dinterès

http://choreoscope.com

https://www.facebook.com/choreoscope/

https://www.instagram.com/choreoscope/ 

https://twitter.com/ChoreoscopeFest 

Cartell-Choreoscope

logo_choreoscope_black    filmoteca_bn

 

Organitza

Associació Choreoscope

 

Produeix

Associació Choreoscope

 

Col·labora

Arts Santa Mònica
Filmoteca de Catalunya

Filmin