refugees

Aftermath, El Refugi

Videoinstal·lació 14-19.03.2017

Nivell 2

Inauguració:
14.03.2017 | 19h 


Aquest recorregut visual s'instal·larà a l'exposició Aftermath. L'arquitectura més enllà dels arquitectes, la qual canviarà el seu format i durant una setmana no projectarà els vídeos habituals sinó els corresponents a El Refugi.


 

EL REFUGI okuparà l’AFTERMATH per a traslladar virtualment a casa nostra una iniciativa d’ocupació protagonitzada per milers de refugiats a Atenes: els squats d’Exarchia, el barri anarquista. 

A finals d’estiu del 2015, l’anomenada crisi de refugiats arriba a les costes de Grècia, on centenars de persones desembarquen a diari buscant REFUGI. Vers la saturació dels camps controlats per l’estat i les condicions de semidetenció en molts d’ells, molts refugiats opten per auto instal·lar-se a la ciutat d’Atenes. Els primers squats són ocupats com a cases de trànsit, REFUGIS de pas en la ruta cap al nord d’Europa. Després del pacte entre Europa i Turquia el març del 2016 i el tancament de les fronteres, milers de refugiats i immigrants es dirigeixen cap a la capital. El flux constant de gent arribant a Atenes de les illes i de la violenta evacuació dels camps informals al voltant dels ports de Idomeni i Piraeus transformen els squats, que passen de ser cases de trànsit a convertir-se en habitatges permanents, i motiven l’ocupació de més edificis per a facilitar la creixent demanda de REFUGI. En lloc d’esperar que l’estat burocràtic i les agències internacionals actuïn, refugiats i immigrants prenen la iniciativa convertint-se en actors socials i polítics que negocien el seu exili.     

EL REFUGI vol donar conèixer aquesta iniciativa proposant un recorregut virtual pels squats del barri d’Exarchia, per a conèixer de primera mà com és la vida als squats, com s’organitzen milers de persones mentre esperen pacientment la reubicació o la reunificació familiar promesa pels programes acordats pels països membres per a ajudar a Grècia a lidiar amb el creixent número de gent encallada allà. Fins ara, només un 5% ha estat reubicada. 

Enllaços d’interès

http://www.accionplanetaria.org/

https://en.squat.net/tag/exarchia/

http://www.albasotorra.com/

Activitat en el marc de l'exposició Aftermath.

Organitza

Alba Sotorra, Renata Daoud

www.albasotorra.com

Arts Santa Mònica

 

Produeix

Alba Sotorra, Renata Daoud, Anna Sorio

http://www.albasotorra.com/

 

  • Aftermath, El Refugi

    Visita, xerrades, concerts i paella 18.03.2017 / 18-23h