Aftermath

Aftermath

L'arquitectura més enllà dels arquitectes
Exposició 31.01.2017 - 26.03.2017

Nivell 2

Aftermath_Catalonia in Venice exhibeix el material confeccionat per al Pavelló Català de l'edició de la Biennal de Venècia que tot just acaba de cloure's. L'exposició planteja un diàleg entre els llenguatges arquitectònic i cinematogràfic i proposa unificar les dues arts en una instal·lació creant narratives creuades entre els projectes seleccionats a través de connexions visuals, sonores, materials o conceptuals. El tema del projecte es centra en una relació d’obres d’arquitectura catalana explicades a través del seu ús diari, del seu entorn en termes d’arrelament al context, estructuració del territori i millora de la qualitat de vida que aporta a la comunitat. D’acord amb el tema general de la Biennal, «Reporting from the front», el projecte manté un punt de vista social de l’arquitectura i, a través de la informació audiovisual, presenta les noves estratègies projectuals i les noves dinàmiques de l’ús creades com a conseqüència dels temps de crisi econòmica i professional dels darrers anys.

L’exposició investiga les maneres d’explicar i mostrar l’arquitectura i defuig l’habitual retrat del «moment zero» (aquell moment efímer quan els arquitectes deixen l’edifici acabat, però els usuaris encara no se l’han apropiat) de la intervenció arquitectònica. L’objectiu ha estat investigar i apropar-se al seu valor des de la perspectiva de l’usuari.

Les obres es projecten en diverses superfícies vítries translúcides que reflecteixen la complexitat de les interaccions entre les persones, l’arquitectura i el paisatge natural o urbà. La instal·lació és sobretot una experiència sensorial que s’adreça a un visitant participatiu i reflexiu.

L’exposició adapta el material exhibit a Venècia a les característiques del nou espai i s'amplia exhibint in situ els curtmetratges on es dóna la paraula als arquitectes: una sèrie d'entrevistes que expliquen les intencions rere els projectes i la seva manera de pensar l'arquitectura. El tercer element de l'exposició, el catàleg que explica els conceptes que han inspirat la investigació, s'imprimeix expressament per a aquesta mostra.

 

Programa d'activitats relacionades amb l'exposició

 Al voltant de l'exposició s'organitzaran diferents tipus d'activitats, com tallers d'arquitectura per a públic familiar i adult, taules rodones i visites, entre d'altres.

Exposició exhibida en el marc de Eventi Collaterali, 15. Mostra Internacional d’Arquitectura, dins de la XV Biennal d’Arquitectura de Venècia 2016

Comissaris: Isaki Lacuesta, Jaume Prat i Jelena Prokopljević.

Organitzen i produeixen: Institut Ramon Llull i Arts Santa Mònica