A la recerca del territori

En el marc de Swab Barcelona Art Fair
Exposició de vídeo art 27.09-01.10.2017

Espai Balcó i Espai Residència

Inauguració: 27.09.2017 / 19h

 

En aquest projecte veiem diferents vídeos a través dels quals ens adonem que estem involucrats a territoris. Aquells que són una superfície terrestre delimitada, una zona administrativa, l'espai d'un animal o finalment una esfera d'acció, que pot mostrar les característiques o naturalesa d'alguna cosa.

En els vídeos seleccionats veiem com la idea de territori pot ser utilitzada per artistes també en gèneres, espais geogràfics i en la mateixa recuperació d'espais en l'àmbit metafísic. I moltes vegades els territoris es troben ubicats en la mida del que un vol o percep.

A la recerca del territori és un projecte comissariat pel col·leccionista Alfredo Hertzog, en què es presenten tres peces de vídeo realitzades per artistes brasilers representants de l'escena emergent del país sud-americà.

Quan cerquem la paraula territori en el diccionari veiem una de les següents definicions: tros de terreny, regió o districte. Tant exacte com pot ser, hi pensem col·loquialment utilitzant diferents referències i significats.

A l’escola aprenem quantes batalles es van lluitar en certes regions; conquerir per tenir poder. És una història sense fi amb noves batalles a l’horitzó.

Independentment dels assumptes estatals, tenim els nostres propis territoris dels quals parlem. És el nostre espai íntim i personal o inclús més abstracte en l’àmbit psíquic.

Aquests són territoris inexplorats que necessiten ser explorats. Com exploradors que tracten de descobrir noves terres.

Els artistes tendeixen a utilitzar les seves obres d’art explorant nous territoris per reflectir les realitats actuals o passades. Poden impressionar al públic de moltes maneres diferents.

Les disputes i esdeveniments actuals desplacen a les persones, lluitant per la seva pròpia identitat. Es realitzen batalles per a recuperar reclamacions passades.

Tan simple és la paraula territori com atractiva la seva complexitat. 

L’exposició està formada per la selecció de 3 vídeo/artistes. El primer de l’artista Deborah Engel, titulat Devir on es veuen a dues persones arrancant pètals de flors com si fos un joc infantil per saber si l’altre l’estima, D’una manera, sembla que és obvia la identitat d’un home i d’una dona pels colors diferents de cadascun traient els seus respectius pètals. Flors iguals de colors diferents, així com les persones. En aquell precís moment duen a terme el mateix acte i podrien canviar-se de colors i flors o d’ubicació. Però cadascú en el seu imaginari crea una realitat, un desig, una voluntat del resultat per aquell joc que finalment acaba igual que el principi, sense que sapiguem que va passar dintre dels seus caps, un territori d’abstracció mental, de cadascú amb el resultat aconseguit o no.

El segon vídeo de l’artista Joao Castilho, titulat Barca Aberta, és un treball en el qual es mostra una camioneta plena d’objectes i gent que es mou per territoris àrids. D’una manera podem immediatament pensar sobre qüestions actuals quan els refugiats surten dels seus territoris habituals per cercar nous llocs per a viure. Són històries de vides d’humans i desplaçaments en els quals moltes vegades la identitat de les persones es perd com humans i es tornen d’una manera com animals que guarden els seus territoris en una camioneta, un vaixell o de qualsevol altra forma de canvi de lloc o territori, moltes vegades políticament definits amb problemes polítics o socioeconòmics que expulsen i atrauen.

L’últim vídeo, A Casa da Torre de l’artista Ayrton Heráclito, veiem una possible recuperació del territori d’una manera no necessàriament física, sinó que psíquica. Homes comencen en una casa abandonada a fer rituals de neteja d’ascendència afro-religiosa. Amb les seves grans fulles escombren l’espai, les parets, les portes, etc. Potser sigui perquè en aquell lloc podrien haver hagut esclaus en el passat i es netegen totes les traces del passat. És una cerca d’ideals espirituals en un territori sobrenatural en el qual l’home amb els seus actes canvia i reclama un nou territori.

Veiem per tant, que la idea de territori en si mateixa, o en un diccionari pot tenir vàries interpretacions siguin activitats masculines o femenines, cercant un altre territori com a necessitat indiscutible, la creació d’un territori que imaginem o anomenem nostre així com activitats d’ordres espirituals que poden estar en un nivell indivisible.

Organitza

Swab Barcelona amb Alfredo Hertzog 

 

Produeix

Swab Barcelona

 

Col·labora

Consolat de Cultura del Brasil a Barcelona

Blau Projects Gallery

Zipper Gallery

Portas Vilaseca Gallery